• .
  • .
  • .
  • .
Hoe is de tas geboren? |

Hoe is de tas geboren?

 

Zoals veel vrouwen houd ik van tassen. Een tas heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Door mijn liefde voor tassen is FourBags ontstaan en ben ik mijn droom achterna gegaan: en maak ik handtassen op maat voor andere tassenliefhebbers. Hoe een tas technisch ontstaat is mij duidelijk. Maar hoe is de tas, als mode accessoire ontstaan?

Uiteraard heeft de mens door de gehele geschiedenis belangrijke zaken met zich meegedragen, maar dat was meestal met behulp van een buidel, zak, koffer, doos, krat, soort tas of bundel. Eén van de meest noodzakelijke dingen om bij je te hebben was geld. Geld in je hand houden gaat prima, maar een hele dag is haast onuitvoerbaar. Zo ontstond de geldbuidel, welke later ook gebruikt werd om persoonlijke bezittingen zoals documenten, zakdoekje en cosmetica in mee te nemen.

Van geldbuidel tot icoon

In de Romeinse tijd was er zeker nog geen sprake van een handtas. Destijds werden bezittingen vervoerd in glazen potten voorzien van een koord of een handvat. In de Middeleeuwen droegen zowel mannen als vrouwen bij het reizen tassen over de schouder of aan de gordel, de zogenaamde geld- of bedeltassen. Aan het eind van de 15e eeuw werd deze tas vervangen door een afsluitbare buideltas. Deze tasjes werden in de hand en aan de gordel gedragen. Tot aan de 19e eeuw varieerde de buideltas qua uitvoering, maar niet qua vorm.

In de 19e eeuw kwam de grote verandering. De kleding werd nauwsluitend en om een buideltje onder de kleding te dragen was geen ruimte meer. Daarvoor in de plaats kwam de zogenaamde ‘reticule’. En vanaf dit moment is de handtas geboren!

In de 20e eeuw verandert er veel. Na de Tweede wereldoorlog kwam de hang naar elegantie. Er komen allerlei modellen op de markt, traditionele modellen maar ook geheel nieuwe ontwerpen zien het levenslicht. De handtas verschijnt in vele vormen en het is een icoon geworden van onze post moderne tijd over de hele wereld.

 

 

 

Like FourBags op Facebook
FourBags pins
Follow Me on Pinterest